The Canadian Guitar Forum banner
21 - 40 of 55 Posts
Discussion starter · #22 ·
Czy ktoś wie, czy taryfy celne dotyczą przetworników do gitar wyprodukowanych w USA, importowanych z USA?
Z moich badań wynika, że kanadyjski kod taryfowy (kod HS) dla przetworników do gitar to 9209.92.10. Ten sam kod obejmuje części i akcesoria do instrumentów strunowych, takich jak gitary, przeznaczone specjalnie do ich produkcji. Obecnie nie ma ceł na części do gitar importowane z USA do Kanady w ramach tego kodu.

Na podstawie moich badań kanadyjski kod taryfowy (kod HS) dla przetworników gitarowych to 9209.92.10. Ten sam kod, który obejmuje części i akcesoria do instrumentów strunowych, takich jak gitary, przeznaczone specjalnie do użytku w ich produkcji. Obecnie nie ma ceł na części do gitar importowane z USA do Kanady w ramach tego kodu.
Dzięki, miejmy nadzieję, że osoba wysyłająca używa właściwego kodu.

Potrzebuję opon, które nie są dostępne w Kanadzie. Będę musiał zamówić w USA i je odebrać. Są produkowane w Tajlandii. 25% taryfy czy nie? Wydaje się, że są sprzeczne informacje. Strona TariffFinder nie rozróżnia miejsca produkcji:

Potrzebuję opon, które nie są dostępne w Kanadzie. Będę musiał zamówić je w USA i odebrać. Są produkowane w Tajlandii. 25% taryfy czy nie? Wydaje się, że są sprzeczne informacje. Strona TariffFinder nie rozróżnia, gdzie rzeczy są produkowane.

<edit> Przyglądając się bliżej, czy mogę bezpiecznie założyć, że to oznacza Wyprodukowano w USA:
Obróbka: MFN-US
Cło: 7 % + stawka dodatkowa 25%

i to oznacza NIE wyprodukowano w USA:
Obróbka: UST
Cło: Wolne

View attachment 597557
Musisz tylko mieć nadzieję, że ten, kto wypełnia fakturę dla urzędu celnego, wykonuje swoją pracę dobrze.

Czasami ludzie przez pomyłkę wpisują kraj wysyłki zamiast kraju pochodzenia.

Trzeba mieć nadzieję, że osoba wypełniająca fakturę dla klienta robi to dobrze.

To uciążliwe, ale można odwołać się od nieprawidłowo wypełnionych formularzy. CBSA ma operatorów telefonicznych, z którymi można się skontaktować w takich sytuacjach.

Musisz tylko mieć nadzieję, że osoba wypełniająca fakturę dla urzędu celnego wykonuje swoją pracę prawidłowo.

Mam nadzieję, że opony są oznaczone na boku! Ale wydrukuję wszystko, co mogę, żeby mieć przy sobie, kiedy będę przekraczać granicę.

Fajnie - ale wciąż w fazie zmian, jeśli w ogóle dokładne:

"Rzecznik prasowy ministra finansów Francoisa-Philippe Champagne'a, którego departament odpowiada za administrowanie taryfami, nie odpowiedział na prośbę o komentarz w sprawie raportu z Oksfordu."

Znalazłem pomocne źródło informacji, które pozwala zidentyfikować, które produkty podlegają taryfom celnym przy imporcie z USA: Znajdź taryfę celną dla swojego produktu | Canada Tariff Finder.

Poniżej znajdują się niektóre z bardziej popularnych produktów, które, jak przypuszczam, będą interesujące dla wielu osób. Dotyczy to konkretnie towarów importowanych z USA do Kanady.

Należy pamiętać, że informacje te mogą się w każdej chwili zmienić. Możliwe jest również, że źle zinterpretowałem coś w moich badaniach, więc proszę, nie polegaj tylko na tej liście - upewnij się, że przeprowadzasz własne wyszukiwanie i weryfikację.

Gitary z USA do Kanady
9202.90.90.10 - Gitary
Obecnie brak dopłaty celnej USA

Wzmacniacze z USA do Kanady
8518.50.00.00 - Zestawy elektrycznych wzmacniaczy dźwięku
25% dopłaty celnej USA

Futerały na gitary z USA do Kanady (bagaż)
4202.19.00.00 - Bagaż
25% dopłaty celnej USA

Pedały gitarowe z USA do Kanady
8543.70 - Inne maszyny i aparaty (pedały są tu najwyraźniej uwzględnione)

Części gitarowe z USA do Kanady
9209.92.10 - Części używane do produkcji gitar (mostki, siodełka, przetworniki...)
dobra robota.

Znalazłem pomocne źródło informacji, które pozwala zidentyfikować, które produkty podlegają taryfom celnym w przypadku importu z USA: Znajdź taryfę celną dla swojego produktu | Canada Tariff Finder.

Poniżej znajdują się niektóre z bardziej popularnych produktów, które, jak przypuszczam, będą interesujące dla wielu osób. Dotyczy to konkretnie towarów importowanych z USA do Kanady.

Należy pamiętać, że informacje te mogą ulec zmianie w dowolnym momencie. Możliwe jest również, że źle zinterpretowałem coś w moich badaniach, więc proszę, nie polegaj wyłącznie na tej liście — upewnij się, że przeprowadzasz własne wyszukiwanie i weryfikację.

Gitary z USA do Kanady
9202.90.90.10 - Gitary
Obecnie brak dopłaty z USA

25% dopłaty z USA

4202.19.00.00 - Bagaż
25% dopłaty z USA

8543.70 - Inne maszyny i aparaty (pedały są tu najwyraźniej uwzględnione)

Części do gitar z USA do Kanady
9209.92.10 - Części używane do produkcji gitar (mostki, siodełka, przetworniki...)
To wspaniale mieć. Nadal nie jestem pewien co do głów wzmacniaczy - bez głośników lub wzmacniacza bez głośnika. Nie warto jednak ryzykować.

Znalazłem pomocne źródło informacji, które pozwala zidentyfikować, które produkty podlegają taryfom celnym przy imporcie z USA: Znajdź taryfę celną dla swojego produktu | Canada Tariff Finder.

Poniżej znajduje się kilka najpopularniejszych produktów, które, jak zakładam, będą interesujące dla wielu osób. Dotyczy to konkretnie towarów importowanych z USA do Kanady.

Należy pamiętać, że informacje te mogą ulec zmianie w dowolnym momencie. Możliwe jest również, że źle zinterpretowałem coś w moich badaniach, więc proszę, nie polegaj tylko na tej liście – upewnij się, że przeprowadzasz własne wyszukiwanie i weryfikację.

Gitary z USA do Kanady
9202.90.90.10 - Gitary

25% dopłaty z USA

4202.19.00.00 - Bagaż
25% dopłaty z USA

8543.70 - Inne maszyny i aparaty (pedały są najwyraźniej w tym zawarte)

Części gitarowe z USA do Kanady
Zastanawiam się, czy głowice wzmacniaczy są objęte taryfami – bez głośników.

Zastanawiam się, czy głowice wzmacniaczy są objęte taryfami - bez głośników.
Odpowiednie kody taryfowe:
Kod HS 8518.40.00 – Elektryczne wzmacniacze audio
Kod HS 8518.50.00 – Zestawy elektrycznych wzmacniaczy dźwięku

Głowica z pewnością byłaby kodem 8518.40.00. Zestaw głowica/kolumna, jeśli jest sprzedawany razem, może być kodem 8518.50.00. Jest trochę niejasne, jak te kody odnoszą się do wzmacniaczy combo (tj. wzmacniacz i głośnik razem w jednej jednostce). Widziałem komentarze, że druga kategoria odnosi się bardziej do systemów stereo, które mają wiele komponentów i że wzmacniacze combo powinny wpaść w pierwszą kategorię.

Niezależnie od tego, 25% dotyczy obu kategorii.

21 - 40 of 55 Posts