The Canadian Guitar Forum banner

Oprogramowanie do tworzenia tabulatur z MP3, YouTube itp.?

5.2K views 8 replies 7 participants last post by  Guitar Jack 101  
#1 ·
Nie jestem pewien, czy to właściwe podforum, ale zaczynamy.............

Prawdopodobnie strzał w dziesiątkę, ale czy istnieje program, który może tworzyć tabulaturę (lub notację, ponieważ można ją później przekonwertować na tabulaturę) dla piosenki, którą odtwarzasz? Więc odtwarzasz MP3, film z YouTube lub cokolwiek innego, a oprogramowanie tworzy tabulaturę?

Chcę nauczyć się starej piosenki Killer Dwarfs i nie ma mowy, żebym znalazł dla niej tabulaturę w internecie. Interesuje mnie przede wszystkim główny riff, ale nie potrafię niczego rozgryźć ze słuchu, żeby uratować sobie życie, więc potrzebuję czegoś, co zrobi to za mnie.

Jest kilka ich piosenek, dla których chciałbym mieć tabulatury, ale ta jest tą, która interesuje mnie w tej chwili:

#4 ·
#3 ·
Nie wiem, ale to, co może zadziałać, to po prostu zapytanie na forum, czy ktoś może pomóc ci rozgryźć akordy. Widziałem cię na TGP, w sekcji gry i techniki są faceci, którzy żyją tylko dla tego momentu.
W przeciwnym razie wydaje mi się, że pamiętam, jak JonR wspomniał tam o oprogramowaniu, którego używa, aby podać ci akordy piosenki.

#8 ·
Wow, teraz widziałem wszystko: prośbę o tabulaturę dla zabójczych krasnali!
Przebywaj wystarczająco długo na forum gitarowym, a zobaczysz wszystko!

grali to kiedyś cały czas w 'midweek metal'. Trzeba mieć pewien wiek, żeby to zrozumieć lol
Och, jestem w tym wieku. Znam tę piosenkę dzięki temu programowi - Midweek Metal Mania! Zawsze lubiłem ten teledysk i zawsze uwielbiałem tę piosenkę i grę na gitarze w niej.

Utknąłem w rutynie i nie gram. W zasadzie straciłem całą ochotę, ale myślę, że nauczenie się nawet samego riffu do czegoś, co tak długo lubiłem, może pomóc w ponownym rozpaleniu iskry. Jestem teraz w Anglii, więc mam nadzieję, że może się tym zajmę, kiedy wrócę w przyszłym tygodniu.

#9 ·
Nie jestem pewien, czy to właściwe podforum, ale zaczynamy.............

Prawdopodobnie strzał w dziesiątkę, ale czy istnieje program, który może tworzyć tabulatury (lub notację, ponieważ można je później przekonwertować na tabulaturę) dla piosenki, którą przez nią odtwarzasz? Więc odtwarzasz plik MP3, wideo z YouTube lub cokolwiek innego, a oprogramowanie tworzy tabulaturę?

Chcę nauczyć się starej piosenki Killer Dwarfs i nie ma mowy, żebym znalazł dla niej tabulaturę w internecie. Interesuje mnie przede wszystkim główny riff, ale nie potrafię niczego rozgryźć ze słuchu, żeby uratować sobie życie, więc potrzebuję czegoś, co zrobi to za mnie.

Jest kilka ich piosenek, dla których chciałbym mieć tabulatury, ale to ta, która interesuje mnie w tej chwili:

Realną opcją, o której wiem, jest znalezienie pliku MIDI dla piosenki, którą chcesz zapisać w tabulaturze i użycie starszej wersji Guitar Pro do otwarcia tego pliku MIDI. Używam GP 5.2 do różnych zadań i jednym z nich jest otwieranie plików MIDI i umożliwianie ich eksportu/zapisywania jako pliku Guitar Pro, który można wyświetlić w tabulaturze lub standardowej notacji (z Guitar Pro), a także eksportuje/zapisuje przekonwertowany plik MIDI do pliku GP jako plik PDF, który można wyeksportować/zapisać i otworzyć, co pozwala na przeglądanie lub drukowanie. Ale..... W niektórych przypadkach natknąłem się na pliki MIDI, których GP nie może otworzyć z powodów, których nie udało mi się ustalić.:unsure: