The Canadian Guitar Forum banner

Zniekształcenie HwaCha (demo/recenzja)

56 views 2 replies 2 participants last post by  Brian Johnston  
#1 ·
HwaCha Distortion to pedał typu true bypass południowokoreańskiej firmy Pedal Mob. Nazwę swoją zawdzięcza broni opisywanej jako „broń strzelająca jednocześnie wieloma strzałami, używana od XV do XVII wieku w Chosun (dawniej Korea) do walki z Japonią i Chinami”. Zostanie to przedstawione na zdjęciach w tle w poniższym demie:

HwaCha Distortion został zaprojektowany i oparty na sekcji przesterowania lampowego pedału V-Twin firmy MESA/Boogie. Posiada bardzo gruby i mocny środek pasma z wyrafinowanymi wysokimi tonami, a mimo doskonałego dołu, pozostaje on zwarty i wyrazisty. Osiągnięto to poprzez odfiltrowanie rzadko używanych niskich częstotliwości, a także najwyższych częstotliwości, co sprawia, że pokrętło Tone działa bardziej jak kontrola Presence. W efekcie całe spektrum pokrętła Tone jest użyteczne, chociaż zależałoby to od Twojego miksu.

Power chordy pozostają czyste, a podczas gry solowej uzyskujesz te ziarniste piski i skrzeki. Ten pedał zdecydowanie wybija się w miksie, ponieważ pozostaje gładki, a jednocześnie ziarnisty, z ukierunkowanym ciśnieniem dźwięku, które można poczuć podczas gry i słuchania. Chociaż nie jest to przedwzmacniacz, ma charakterystykę i brzmienie zbliżone do wzmacniacza, z jego mięsistymi cechami i perkusyjną odpowiedzią.

W przeciwieństwie do wielu taniej produkowanych chińskich pedałów, standardy i jakość HwaCha firmy Pedal Mob są na najwyższym poziomie, a wszystko to w fantastycznej cenie 72,80 USD przez eBay (jakość standardów omawiam w recenzji Choir Master Chorus, również firmy Pedal Mob). Ceny sprzętu muzycznego stale rosną, dlatego uważam ofertę Pedal Mob za poważną rozważenia, jeśli szukasz brzmienia MESA w bezkonkurencyjnej cenie.

O standardowych wymiarach i wadze pedału (4x2,8x1,9 cala/101x71x47 mm i 0,45 funta/205 g), HwaCha Distortion jest zasilany przez DC9V z centralnym ujemnym biegunem i poborem prądu 30mA.

Pedal Mob Korea - Pedals

#3 ·
Czy eBay jest jedynym sprzedawcą?
Tam właśnie to dostałem i nie mogę ich nigdzie indziej znaleźć. 'Myślę', że firma sprzedaje innymi kanałami, ale nie po angielsku, dlatego nie podałem linku. To młoda firma, ale oferują całkiem solidne rzeczy. Mam też OD i delay do recenzji. Delay jest prostszy, chociaż brzmi ładnie, podczas gdy OD jest dość zróżnicowany. Ta recenzja zajmie mi trochę więcej czasu. Może najpierw zajmę się delayem.