Szukałem w internecie unikalnej gitary dla potencjalnego hobby i natknąłem się na Harley Benton. Słyszałem o nich wcześniej, ale myślałem, że to tylko tania chińska firma produkująca gitary, która robi tylko gitary najniższej jakości. Po bliższych oględzinach zacząłem myśleć inaczej... niektóre modele mają konstrukcje neck thru, inne mają przetworniki EMG, a niektóre mostki Floyd Rose 1000. Nie wspominając o tym, że wiele z nich używa również przyzwoitego drewna. I sprawdź cenę, większość ich gitar kosztuje od 300 do 600 dolarów, wliczając w to opłatę importową w wysokości 105 dolarów.
Moje pytanie brzmi więc, jak oni to robią? Jakie są ich tak niskie ceny? Czy gitary są przyzwoitej jakości? Jestem bardzo ciekawy i jeśli usłyszę od was dobre rzeczy, być może będę chciał poszerzyć swoją kolekcję!
Dla odniesienia, dwa modele w szczególności wpadły mi w oko, linki znajdują się poniżej.
harleybenton.com
harleybenton.com
Moje pytanie brzmi więc, jak oni to robią? Jakie są ich tak niskie ceny? Czy gitary są przyzwoitej jakości? Jestem bardzo ciekawy i jeśli usłyszę od was dobre rzeczy, być może będę chciał poszerzyć swoją kolekcję!
Dla odniesienia, dwa modele w szczególności wpadły mi w oko, linki znajdują się poniżej.

EX-84 Modern EMG BK - Harley Benton
Pro Series | Body: Nyatoh | Set-in neck: Nyatoh | Ebony fingerboard | White dot fingerboard inlays | Neck profile: Slim Taper C | Neck thickness at 1st fret: 22.5 mm / at 12th fret: 25 mm | Fingerboard radius: 305 mm (12") | Scale: 628 mm | Nut width: 42 mm | Nut: Graph Tech Tusq XL | 22 extra...

Fusion-III HH FR EB FBLB - Harley Benton
Ergonomically shaped body: Nyatoh | "Ultra Flame" maple veneer top | Bolt-on neck: Canadian maple | Fingerboard: Macassar | Clay DOT fingerboard inlays | Matching headstock | Natural wood binding | Neck profile: Modern C | Scale: 648 mm | Fingerboard radius: 305 mm | Nut width: 42 mm | Floyd...