The Canadian Guitar Forum banner

Gitary Harley Benton? Zbyt piękne, by mogło być prawdziwe?

1 reading
5.6K views 30 replies 16 participants last post by  elmacombomusic  
#1 ·
Szukałem w internecie unikalnej gitary dla potencjalnego hobby i natknąłem się na Harley Benton. Słyszałem o nich wcześniej, ale myślałem, że to tylko tania chińska firma produkująca gitary, która robi tylko gitary najniższej jakości. Po bliższych oględzinach zacząłem myśleć inaczej... niektóre modele mają konstrukcje neck thru, inne mają przetworniki EMG, a niektóre mostki Floyd Rose 1000. Nie wspominając o tym, że wiele z nich używa również przyzwoitego drewna. I sprawdź cenę, większość ich gitar kosztuje od 300 do 600 dolarów, wliczając w to opłatę importową w wysokości 105 dolarów.
Moje pytanie brzmi więc, jak oni to robią? Jakie są ich tak niskie ceny? Czy gitary są przyzwoitej jakości? Jestem bardzo ciekawy i jeśli usłyszę od was dobre rzeczy, być może będę chciał poszerzyć swoją kolekcję!
Dla odniesienia, dwa modele w szczególności wpadły mi w oko, linki znajdują się poniżej.

#2 ·
Nie sądzę, żebyś dostawał coś, za co nie płacisz. Widziałem tylko kilka z nich, ale wydają mi się podobne do innych gitar w ich przedziale cenowym. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek kupił nową, ale jeśli udałoby ci się znaleźć dobrą ofertę na używaną, to może być fajny projekt. Ale pamiętaj, gitara za 300 dolarów z ulepszeniami za 800 dolarów to tylko naprawdę ładna gitara za 300 dolarów.

#3 ·
Myślę, że nie dostajesz czegoś, za co nie płacisz. Widziałem tylko kilka z nich, ale wydają mi się podobne do innych gitar w ich przedziale cenowym. Myślę, że nigdy nie kupiłbym nowej, ale jeśli mógłbyś znaleźć dobrą ofertę na używaną, to może być fajny projekt. Ale pamiętaj, gitara za 300 dolarów z ulepszeniami o wartości 800 dolarów to tylko naprawdę ładna gitara za 300 dolarów.
To uczciwe... co masz na myśli w ostatnim punkcie?

#4 ·
Myślę, że on ma na myśli to, że na rynku wtórnym (na przykład za jakiś czas) drogie modyfikacje z rynku wtórnego nie przekładają się na gitarę, która jest bardziej wartościowa. Potencjalni nabywcy widzą po prostu tanią gitarę z mnóstwem zmian.

#9 ·
Myślę, że on ma na myśli to, że na rynku wtórnym (na przykład za jakiś czas) drogie modyfikacje z rynku wtórnego nie przekładają się na gitarę, która jest bardziej wartościowa. Potencjalni nabywcy widzą po prostu tanią gitarę z mnóstwem zmian.
Ok, to ma sens!
Chociaż to dobry punkt, nie jestem osobą, która sprzedaje gitary... Nie mam ich zbyt wiele, a powodem, dla którego kupuję gitary, są ich cechy (różne przetworniki, różne mostki, dodatkowe struny itp.). Nie tylko je kolekcjonuję.

#8 ·
Powiem tak: Każdy, o którym wiem, że kupił Fuzję, jest z niej generalnie bardzo zadowolony. Na innym forum, na którym często przebywam, pewien kolega kupił kilka HB przez Guitar Center z drugiej ręki, ponieważ często są one tak tanie, że wpadają w kategorię szalonych pieniędzy.

Niektóre z tańszych modeli z aktywnymi przetwornikami mogą być głośne, więc ostrzegam - być może trzeba będzie to naprawić - zwykle chodzi o to, że przewód uziemiający nie styka się z mostkiem z powodu farby.

#10 ·
Powiem tak: Każdy, o którym wiem, że kupił Fusion, był z niego generalnie bardzo zadowolony. Na innym forum, na którym często przebywam, pewien kolega kupił kilka HB przez Guitar Center z drugiej ręki, ponieważ często są one tak tanie, że wpadają w szalone pieniądze.

Niektóre tańsze modele z aktywnymi przetwornikami mogą być głośne, więc ostrzegam - być może trzeba będzie to naprawić - zwykle chodzi o to, że przewód uziemiający nie ma kontaktu z mostkiem z powodu farby.
Ok, dobrze wiedzieć!
Ma sens, że aktywne przetworniki byłyby głośne, ale to byłaby naprawa na pięć minut. Wcale nie jest to trudne.

#14 ·
Kupiłem jeden do modyfikacji. Jest bardzo ciężki, ale ma dobre przetworniki i osprzęt, pomijając klucze do strojenia. Gra się na nim dobrze. Ta sama jakość co Epiphone. Zostawiam go u mojej dziewczyny, żeby mieć na czym grać, kiedy tam jestem i nie muszę się martwić, co
się z nim stanie. Solidna konstrukcja. Myślę, że zarabiają pieniądze sprzedając w ogromnych ilościach.

#15 ·
Z tego, co słyszałem, modele "high-end" są warte swojej ceny. Modele z niskiej i średniej półki często dobrze wyglądają na papierze, ale materiały i osprzęt są praktycznie najgorszej jakości. Na przykład, można dostać "Roasted, flame maple neck" w gitarze HB za 300 dolarów, ale będzie to chiński klon niskiej jakości z płomieniami zrobionymi przez palnik.

#16 · (Edited)
Edycja: Właśnie sobie przypomniałem, że jeden z klientów przyniósł mi dwie gitary w stylu HB SG Junior, które miały tak złe kąty szyjki, że nieregulowany przetwornik p90 był oddalony o cal od strun i w rezultacie brzmiał słabo. Skończyliśmy na przekazaniu ich na cele charytatywne. Wyglądały fajnie, ale nie dało się ich uratować.

#17 ·
Harley Benton to solidne gitary, a ich produkt jest wart znacznie więcej niż cena. Kontrola jakości jest doskonała. Oczywiście, tańsi producenci gitar muszą na czymś oszczędzać i zwykle zaczyna się to od elektroniki. Posiadam 2 z nich, obie gitary w stylu T, czyli TE-53KR BL Tribute Series & TE-70 Black Paisley. Kupiłem je obie z zamiarem włożenia przetworników według własnego wyboru i tak zrobiłem. Możesz bawić się stroikami, potencjometrami, nakrętkami, czymkolwiek chcesz, ale najważniejsze jest to, że gitary, które sprzedają, są przyzwoitej jakości i wykonania i oczywiście droższe modele są ulepszane. Na YouTube jest mnóstwo demonstracji i recenzji ich różnych modeli.

#19 ·
Wyszukiwałem w internecie unikalnej gitary dla potencjalnego hobby i natknąłem się na Harley Benton. Słyszałem o nich wcześniej, ale myślałem, że to tylko tania chińska firma gitarowa, która produkuje tylko gitary najniższej jakości. Po bliższych oględzinach zacząłem myśleć inaczej... niektóre modele mają konstrukcję neck-thru, inne mają przetworniki EMG, a niektóre mostki Floyd Rose 1000. Nie wspominając o tym, że wiele z nich używa również przyzwoitego drewna. I sprawdź cenę, większość ich gitar kosztuje od 300 do 600 dolarów, w tym opłata importowa w wysokości 105 dolarów.
Moje pytanie brzmi więc, jak oni to robią? Jakie są ich tak niskie ceny? Czy gitary są przyzwoitej jakości? Jestem naprawdę bardzo ciekawy i jeśli usłyszę od was dobre rzeczy, być może będę chciał poszerzyć swoją kolekcję!
Dla odniesienia, dwa modele w szczególności wpadły mi w oko, linki znajdują się poniżej.

Zdecydowanie warto je sprawdzić. Posiadam 2 z nich. Odrób pracę domową, tj. recenzje/dema itp.

#22 ·
Trudno się pomylić z dzisiejszymi gitarami średniej klasy Indo lub koreańskimi dowolnej marki, przynajmniej jeśli szukasz grywalnego konia roboczego.
Nie mogę wypowiadać się za wszystkie modele HB, jednak większość z nich pochodzi z Chin, co w dzisiejszych czasach niekoniecznie jest czymś złym i rzeczywiście są "grywalnymi końmi roboczymi".

#23 ·
Gitary Harley Benton są świetne, niektóre wymagają super, super drobnych poprawek progów.
Mogą grać tak dobrze jak każdy Jackson, Gibson lub Fender.
To dlatego wielu snobów sprzętowych dostaje szału.

• Haha
Reactions: Steadfastly
#25 ·
Gitary Harley Benton są świetne, niektóre wymagają super, super drobnych prac na progach.
Mogą grać tak dobrze, jak każdy Jackson, Gibson lub Fender.
To dlatego wielu snobów sprzętowych dostaje małe majteczki w pęczki.
I majtki w skręcie. ;)

• Haha
Reactions: AJ6stringsting
#24 ·
Nie "Zbyt piękne, by mogło być prawdziwe", tylko bardzo dobre gitary w tej cenie.

#26 ·
Nie "Zbyt piękne, by były prawdziwe", tylko bardzo dobre gitary w tej cenie.
Jak wspomniano wcześniej, otrzymałem HB Black Paisley Tele. Tak, z zamiarem wymiany przetworników od razu po wyjęciu z pudełka i szczerze mówiąc, nie wiem, jak brzmią oryginalne przetworniki (z wyjątkiem demonstracji na U Tube)! Niemniej jednak, przy cenie katalogowej 215 CAD, odważę się stwierdzić, że są "zbyt piękne, by były prawdziwe". Oczywiście, będąc w Kanadzie, a nie w Europie, musimy wziąć pod uwagę koszty wysyłki w wysokości 105 CAD.
Następnie podatki prowincjonalne i federalne oraz cła importowe. Jestem w QC i płacimy 15% podatków prowincjonalnych i federalnych. Ponieważ połączyłem zakup z futerałem na gitarę HB, oto jak rozkładają się moje koszty dla tych dwóch pozycji.
Gitara CAD 215 / Futerał CAD 62 / Wysyłka CAD 105 / Podatki CAD 57 / Cło CAD 30 = Koszt całkowity CAD 465.

Gitara > Harley Benton TE-70 Black Paisley

Futerał > Harley Benton LightCase-El-Guitar